Wczytuję dane...

Żywność liofilizowana w góry

Żywność liofilizowana w góry

Żywność liofilizowana sprawdza się wszędzie tam, gdzie pełnowartościowy posiłek jest niedostępny lub niemożliwy do przyrządzenia. Liofilizacja to proces suszenia po zamrożeniu przy użyciu niskiego ciśnienia. Dzięki temu żywność jest pozbawiana ponad 90% wody przez co nie psuje się. Procesowi liofilizacji można poddać mięso, ryby, warzywa, owoce a nawet całe dania.

Jedzenie w góry

W trakcie pieszych górskich wycieczek lub wypraw trekkingowych bardzo ważne jest odpowiednie odżywianie. Należy dbać o odpowiednią ilość energii dostarczanej do organizmu w stosunku do wysiłku fizycznego w trakcie wypraw. Każdy posiłek liofilizowany posiada informację o kaloryczności dlatego łatwo dostosować danie do aktualnych potrzeb regeneracji organizmu i dostarczenia mu niezbędnej energii. Zaletą żywności liofilizowanej jest niska waga oraz brak konieczności przygotowywania z produktów czy półproduktów.

Przygotowanie żywności liofilizowanej

Wystarczy gorąca woda i kilka minut aby cieszyć się smacznym i w pełni pożywnym posiłkiem, który zregeneruje nasz organizm. Większość posiłków wystarczy zalać gorącą wodą, wymieszać zawartość i odstawić danie na kilka minut. Warto jednak pamiętać, że do przygotowania gorącej wody niezbędna jest kuchenka turystyczna, palnik lub ognisko. Chodź nie zawsze, ponieważ Forestia oferuje grzejniki do swoich dań. Torba grzewcza po dodaniu zimnej wody umożliwia podgrzanie dania w ciągu 12 minut.

Pakiety żywnościowe

Producent żywności liofilizowanej Trek'n Eat wprowadził do swojej oferty 7 dniowe turystyczne racje żywnościowe. Zestaw składa się z 20 dań liofilizowanych wystarczających na 7 dni dla jednej osoby, dostarczając 1652 kcal w ciągu jednego dnia. Turystyczne pakiety żywnościowe są polecane na wyprawy górskie, trekkingowe lub wycieczki rodzinne. Producent przewidział też pakiet żywnościowy dla wegetarian. Jest to niezwykle wygodne i praktyczne rozwiązanie podczas planowania kilkudniowej wyprawy.

Smaki dań liofilizowanych

Posiłki liofilizowane nie oznaczają wcale nudnych i mdłych smaków dań. Procesowi liofilizacji można poddać praktycznie każdy produkt spożywczy. Co ważne w procesie liofilizacji produkt lub całe danie nie traci smaku ani swoich wartości odżywczych. Producenci starają się zachować maksimum smaku całej potrawy. Często dania są wręcz wykwintne i smaczne. Wybór dań jest naprawdę ogromny. Od musli po szwajcarsku z mlekiem w proszku, przez wegańskie curry z zielonej soczewicy, po pudding z kaszy mannej z owocami. Sprawdź całe menu posiłków liofilizowanych w góry.